generátor Rovat

Milyen a vízerőművek hatásfoka?

Meghatározás

A vízerőművek hatásfoka a vízenergia átalakításának hatékonyságát jelenti. Ez a mutató azt méri, hogy mennyi hasznos munkát képesek elvégezni a vízerőművek a rendelkezésre álló vízenergia felhasználásával.

Hogyan mérjük a hatásfokot?

A vízerőművek hatásfokát általában a következő képlet segítségével számoljuk ki:

Hatásfok
Bővebben >>

Mik azok a regeneratív fékrendszerek az elektromos járműveknél?

Meghatározás

A regeneratív fékrendszerek olyan technológiák, amelyek lehetővé teszik az elektromos járművek számára, hogy a fékezés során visszanyerjék és tárolják a kinetikus energiát. Ez a folyamat a jármű mozgásenergiájának elektromos energiává történő átalakítását jelenti, amelyet később újra felhasználhatnak a jármű hajtásához.

Működés


Bővebben >>

Mik azok a mikroszélturbinák?

Meghatározás

A mikroszélturbinák olyan kis méretű szélturbinák, amelyeket általában háztartási vagy kisüzemi energiaellátásra használnak. Ezek a turbinák általában a szélenergia hasznosítására szolgálnak, és kisebb méretük miatt könnyen telepíthetők és kezelhetők.

Felépítés

A mikroszélturbinák általában három fő részből állnak: rotor, generátor és vezérlőegység.


Bővebben >>

Mik azok a hullámerőművek?

Mik azok a hullámerőművek?

A hullámerőművek olyan berendezések, amelyek a tengeri hullámok energiáját hasznosítják elektromos áram előállítására. A hullámok mozgása során keletkező energiát átalakítják elektromos energiává, amelyet aztán hálózatra lehet kapcsolni és felhasználni.

Hogyan működnek a hullámerőművek?

A hullámerőművek működése több lépésből …
Bővebben >>

Mik azok a függőleges tengelyű szélturbinák?

Meghatározás

A függőleges tengelyű szélturbinák olyan eszközök, amelyek a szél energiáját hasznosítják elektromos áram előállítására. A függőleges tengelyű szélturbinákban a rotor tengelye függőlegesen helyezkedik el, ellentétben a hagyományos vízszintes tengelyű szélturbinákkal, ahol a rotor tengelye vízszintesen helyezkedik el.

Működés

A függőleges tengelyű …
Bővebben >>

Mi az az oszcilláló vízoszlop technológia a hullámenergia kinyerésében?

Meghatározás

Az oszcilláló vízoszlop technológia a hullámenergia kinyerésében egy olyan módszer, amely a hullámok mozgását használja fel a víz energiájának átalakítására elektromos energiává. Ez a technológia a hullámok által okozott nyomásingadozásokat használja ki, amelyeket egy oszcilláló vízoszlop segítségével alakít át elektromos árammá.…
Bővebben >>