Comparing BREEAM and LEED, international green building standards, tailored solutions.

Hogyan különbözik a BREEAM a LEED-től?


Meghatározás

A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) és a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) két különböző projektekben/">fenntarthatósági minősítési rendszer a zöld építészet területén. Mindkét rendszer célja, hogy segítse az építészeket és fejlesztőket a fenntartható épületek tervezésében és kivitelezésében.

BREEAM

A BREEAM az Egyesült Királyságban fejlesztették ki, és az egyik legelterjedtebb fenntarthatósági minősítési rendszer a világon. A BREEAM fő hangsúlyt fektet az épület energiahatékonyságára, a vízhasználatra, a hulladékkezelésre és a környezeti terhelés minimalizálására. A BREEAM minősítési rendszer pontozási rendszere alapján értékeli az épületet, és különböző szinteket (pl. Pass, Good, Very Good, Excellent) ad a fenntarthatósági teljesítmény alapján.

LEED

A LEED az Egyesült Államokban fejlesztették ki, és szintén egy népszerű fenntarthatósági minősítési rendszer. A LEED fókuszában az épület energiahatékonysága, a vízhasználat, a beltéri környezetminőség és a fenntartható anyaghasználat áll. A LEED minősítési rendszer szintén pontozási rendszert használ, és különböző szinteket (pl. Certified, Silver, Gold, Platinum) ad a fenntarthatósági teljesítmény alapján.

Különbségek

Bár mind a BREEAM, mind a LEED fenntarthatósági minősítési rendszerek, vannak néhány különbség közöttük:

  • A BREEAM az Egyesült Királyságban alakult ki, míg a LEED az Egyesült Államokban.
  • A BREEAM hangsúlyt fektet a környezeti terhelés minimalizálására, míg a LEED a beltéri környezetminőségre is kitér.
  • A BREEAM pontozási rendszere más, mint a LEED-é, és más szinteket használ a fenntarthatósági teljesítmény értékelésére.
  • A BREEAM és a LEED különböző területeken terjedtek el a világon, bár mindkettőt használják nemzetközi projektekben is.

Az építészek és fejlesztők választhatnak a BREEAM és a LEED között, attól függően, hogy melyik rendszer illeszkedik jobban az adott projekt céljaihoz és helyszínéhez.

Kulcsmomentumok: breeam, rendszer, fenntarthatósági, minősítési, különböző, egyesült, teljesítmény, szinteket, alapján