Heat recovery ventilation in passive houses, fresh air, energy conservation.

Hogyan működik a hővisszanyerős szellőztetés egy passzívházban?


Meghatározás

A hővisszanyerős szellőztetés egy olyan rendszer, amely lehetővé teszi a friss levegő beáramlását és a használt levegő kivezetését egy passzívházban. A rendszerben található hővisszanyerő egység lehetővé teszi a hőenergia visszanyerését a kivezetett levegőből, így minimalizálva a hőveszteséget és csökkentve a fűtési költségeket.

Működés

A hővisszanyerős szellőztetés rendszere a passzívházban a következő lépésekből áll:

  1. A külső levegőt egy előszűrőn keresztül vezetik be a házba.
  2. Az előszűrt levegőt a hővisszanyerő egységbe irányítják, ahol a kivezetett levegővel találkozik.
  3. A hővisszanyerő egységben a kivezetett levegő hőenergiája átadódik az előszűrt friss levegőnek anélkül, hogy a két levegőáram közvetlenül érintkezne egymással.
  4. A hővisszanyerő egységből a friss levegő továbbhalad a hőcserélőn keresztül, ahol a hőenergia átadódik a hideg friss levegőnek.
  5. A hővisszanyerő egységből kilépő kivezetett levegőt egy kivezető rendszeren keresztül vezetik ki a házból.

A hővisszanyerős szellőztetés rendszere tehát lehetővé teszi a friss levegő beáramlását és a használt levegő kivezetését a passzívházban, miközben minimalizálja a hőveszteséget. Ezáltal a rendszer hozzájárul a passzívház energiahatékonyságához és a fűtési költségek csökkentéséhez.

Kulcsmomentumok: levegő, hővisszanyerő, kivezetett, hővisszanyerős, passzívházban, szellőztetés, keresztül, levegőt, hőveszteséget