Air-based solar collector functioning, differences from water-based, visual representation.

Hogyan működik a levegős napkollektor és miben különbözik a vizes változattól?


Meghatározás

A levegős napkollektor egy olyan eszköz, amely a napenergiát használja fel hőtermelésre. A levegős napkollektorokban a levegő közvetlenül érintkezik a napkollektor felületével, és a napenergia hatására felmelegszik. Ez a meleg levegő pedig továbbítódik és felhasználható hőenergia előállítására.

Működés

A levegős napkollektorokban a napkollektor felületén található abszorber réteg felveszi a napenergiát. Ez a réteg általában fekete színű, hogy minél hatékonyabban elnyelje a napfényt. A felmelegedett abszorber réteg hőt ad át a közvetlenül érintkező levegőnek.

A levegő áramlása a napkollektorban ventilátorok segítségével történik. A ventilátorok a meleg levegőt a napkollektorba vezetik, majd a felmelegedett levegőt továbbítják a rendszerbe. A rendszerben található hőcserélő segítségével a meleg levegő hője átadódik a víznek vagy a levegőnek, amelyet a rendszer hőenergia előállítására használ.

Különbségek a vizes változattól

A levegős napkollektorok és a vizes változatok között számos különbség van.

A levegős napkollektorokban a levegő közvetlenül érintkezik a napkollektor felületével, míg a vizes változatokban a víz áramlik a napkollektorban.

A levegős napkollektorokban a levegő hőmérséklete közvetlenül függ a napkollektor felületén érkező napenergiától, míg a vizes változatokban a víz hőmérséklete a napkollektorban áramló víz hőmérsékletétől függ.

A levegős napkollektorok könnyebb telepítést és karbantartást tesznek lehetővé, mivel nincs szükség vízcsövekre és hűtőfolyadékra, mint a vizes változatoknál.

A levegős napkollektorok hatékonysága általában alacsonyabb, mint a vizes változatoké, mivel a levegő hővezetése kevésbé hatékony, mint a vízé.

Kulcsmomentumok: levegős, levegő, napkollektor, napkollektorokban, közvetlenül, napkollektorok, napkollektorban, előállítására, ventilátorok