fancy illustration, colorful, Lead-acid batteries, traditional energy storage, automotive and backup applications.

Hogyan működik az ólom-savas akkumulátor?


Bevezetés

Az ólom-savas akkumulátor egy olyan elektrokémiai eszköz, amely képes elektromos energiát tárolni és felszabadítani. Ez az akkumulátor típus a legelterjedtebb és leggyakrabban használt a járművekben, valamint az ipari és háztartási alkalmazásokban.

Működési elv

Az ólom-savas akkumulátor működése az elektrokémiai reakciókra épül. Az elektrolit-egy-akkumulatorban/">akkumulátorban két elektromosan vezető lemez található, amelyeket celláknak nevezünk. Az egyik lemez ólomból készül, és negatív pólusként szolgál, míg a másik lemez ólom-dioxidból készül, és pozitív pólusként működik.

A cellák között egy elektrolit oldat található, amely savas környezetet biztosít. Az elektrolit oldatban kéntartalmú sav (általában kénsav) található, amely lehetővé teszi az elektromos töltések áramlását a cellák között.

Amikor az akkumulátor töltésre kerül, az elektromos energia átalakul kémiai energiává. Az elektromos áram hatására a savas elektrolit oldatban lévő kéntartalmú sav molekulák szétbomlanak, és kéntartalmú savakat és vízmolekulákat hoznak létre.

Az ólom-dioxid póluson a kéntartalmú savak reagálnak az ólom-dioxiddal, és ólom-szulfátot és vízmolekulákat hoznak létre. Az ólom póluson pedig az ólom reagál a kéntartalmú savakkal, és ólom-szulfátot és vízmolekulákat hoz létre.

Töltés és kisütés

Amikor az akkumulátor töltésre kerül, az elektromos energia a kéntartalmú savak és az ólom-dioxid közötti reakció során kémiai energiává alakul. Az akkumulátor kisütésekor pedig a kémiai energia elektromos energiává alakul át.

Az akkumulátor töltésekor az elektromos energia hatására az ólom-szulfát molekulák visszaalakulnak ólommá és ólom-dioxiddá. Ez a folyamat visszafordítható, így az akkumulátor újra töltésre alkalmas.

Az akkumulátor kisütésekor az ólom-szulfát molekulák visszaalakulnak ólommá és ólom-dioxiddá, és közben elektromos energia szabadul fel. Ez az elektromos energia használható különböző elektromos eszközök működtetésére.

Összegzés

Az ólom-savas akkumulátor egy olyan elektrokémiai eszköz, amely képes elektromos energiát tárolni és felszabadítani. Működése az ólom és az ólom-dioxid közötti reakciókon alapul, amelyek során az elektromos energia kémiai energiává alakul át, majd visszaalakulhat elektromos energiává. Az ólom-savas akkumulátorok széles körben használatosak a járművekben, valamint az ipari és háztartási alkalmazásokban.

Kulcsmomentumok: elektromos, akkumulátor, energia, kéntartalmú, energiává, kémiai, dioxid, elektrolit, töltésre