fancy illustration, colorful, Differences between LNG and CNG in storage and transport, pressure, temperature.

Mi a különbség az LNG gáz és a CNG gáz között tárolási és szállítási szempontból?


Meghatározás

Az LNG (Liquid Natural Gas) és a CNG (Compressed Natural Gas) kifejezések a földgáz különböző halmazállapotait jelölik. Az LNG gáz folyékony formában, míg a CNG gáz sűrített formában tárolódik és szállítódik.

Tárolás

Az LNG gáz hőmérséklet alapján folyékony állapotban tárolódik. A gáz hűtésével -162 Celsius fokra lehűtik, amelyben a gáz folyékony formában stabilizálódik. Az LNG gáz tárolása nagyobb térfogatot igényel, mivel a folyékony állapotban a gáz sűrűsége nagyobb. Ezért speciális hőszigetelő tartályokban tárolják, hogy megőrizzék a hideg hőmérsékletet.

A CNG gáz sűrített formában tárolódik. A gázt nagy nyomáson (általában 200-250 bar) töltik palackokba vagy tartályokba. A CNG gáz tárolása kisebb térfogatot igényel, mivel a gáz sűrített állapotban van. A tartályokat acélból vagy kompozit anyagokból készítik, hogy biztosítsák a gáz biztonságos tárolását.

Szállítás

Az LNG gáz szállítása hajókon történik. A folyékony gázt speciális LNG tartályhajókban szállítják, amelyek hőszigetelt tartályokkal rendelkeznek. Az LNG tartályhajókban a gáz hőmérséklete folyamatosan fenntartva van, hogy megőrizzék a folyékony állapotot. Az LNG gáz szállítása nagy távolságokon is lehetséges, és a hajók kapacitása jelentős mennyiségű gáz szállítására alkalmas.

A CNG gáz szállítása általában gáztöltő állomásokon keresztül történik. A gázt sűrített formában tartálykocsikba töltik, amelyek a célállomásokra szállítják. A CNG gáz szállítása rövidebb távolságokon történik, mivel a gáz sűrített állapotban van, és a tartályokban korlátozott mennyiségű gáz tárolható.

Kulcsmomentumok: folyékony, formában, sűrített, szállítása, állapotban, történik, tárolódik, igényel, mennyiségű