Global initiatives to reduce marine debris, international agreements, NGO actions.

Milyen globális kezdeményezések léteznek a tengeri szemét csökkentésére?


Tengeri szemét

A tengeri szemét olyan hulladék, amely az óceánokban, tengerekben és más víztestekben található. Ez a hulladék különböző forrásokból származhat, például hajózásból, halászatból, turizmusból és szárazföldről származó szennyezőanyagokból.

Globális kezdeményezések

A tengeri szemét csökkentésére számos globális kezdeményezés létezik, amelyek célja a tengeri környezet védelme és a szemét mennyiségének csökkentése. Ezek a kezdeményezések összefogják a nemzetközi közösséget és a kormányokat a tengeri szemét problémájának megoldására.

1. The Ocean Cleanup

A The Ocean Cleanup egy holland nonprofit szervezet, amelynek célja a tengeri szemét eltávolítása az óceánokból és tengerekből. A szervezet speciális technológiákat és rendszereket fejleszt, amelyek képesek összegyűjteni és feldolgozni a tengeri szemetet.

2. Global Ghost Gear Initiative (GGGI)

A Global Ghost Gear Initiative egy nemzetközi partnerség, amely a halászhálók és más halászati felszerelések elvesztése vagy elhagyása által okozott tengeri szemét problémájával foglalkozik. A kezdeményezés célja a halászhálók fenntartható kezelése és a tengeri élőlények védelme.

3. Clean Seas Campaign

A Clean Seas Campaign egy ENSZ kezdeményezés, amely a tengeri szemét csökkentésére és az óceánok tisztaságának megőrzésére összpontosít. A kampány célja, hogy csökkentse a műanyag szennyezést és ösztönözze a kormányokat, vállalatokat és a civil társadalmat a fenntartható hulladékkezelésre.

4. Circular Economy Action Plan for Plastics

A Circular Economy Action Plan for Plastics egy európai uniós kezdeményezés, amely a műanyag hulladék csökkentését és újrahasznosítását célozza. Az akciótervben szerepelnek olyan intézkedések, mint a műanyag termékek újrahasznosításának előmozdítása, a műanyagok környezetbarát alternatíváinak fejlesztése és a műanyagokra vonatkozó szabályozás szigorítása.

5. Global Partnership on Marine Litter (GPML)

A Global Partnership on Marine Litter egy nemzetközi partnerség, amely a tengeri szemét problémájának kezelésére és megelőzésére összpontosít. A partnerség célja a tudatosság növelése, a kutatás és fejlesztés támogatása, valamint a nemzetközi együttműködés erősítése a tengeri szemét csökkentése érdekében.

Kulcsmomentumok: tengeri, szemét, kezdeményezés, nemzetközi, global, partnerség, műanyag, hulladék, fenntartható